Arthur Wyns - environmental journalist

Door Arthur Wyns

Europa’s grootste innovatie-netwerk geeft jongeren de kans om business ideeën te ontwikkelen die klimaatsverandering aanpakken. Biedt ondernemerschap bij jongeren een oplossing voor de klimaatkwestie?

 

Klimaat-ondernemerschap, een tot nog toe onderontwikkelde tak in het huidige bedrijfslandschap, maar één die steeds meer gewicht zal dragen in de toekomst. Duurzaamheid komt steeds meer op de voorgrond te staan in het bedrijfsleven, en ondernemers schuwen thema’s als overbevolking, vervuiling, en klimaatsverandering niet langer.

“De wetenschap achter onze ecologische voetafdruk en klimaatsverandering is onweerlegbaar, maar nu is het tijd om er iets mee te doen. Het probleem lijkt dikwijls zo ver verwijderd van onze dagelijkse realiteit, dat engagement van burgers nog steeds het grootste struikelblok blijft,” stelt Ebrahim Mohamed, de educatie directeur van Climate-KIC.

Wie beter geschikt om onze huidige levensstijl uit te dagen en te innoveren dan onze jeugd? In hun zoektocht naar duurzame oplossingen voor alledaagse problemen besloot het initiatief Climate-KIC, of ‘Climate Knowledge and Innovation Community’, Europa’s grootste business innovatie netwerk, om jongeren vanuit heel Europa de kans te geven om nieuwe en uitdagende ideeën om te zetten in concrete business plannen.

De organisatie biedt deze innovatie-broeikas aan d.m.v. van netwerking, coaching, en brainstormen, en neemt groepen van beloftevolle jongeren mee op een reis, een zogenaamde Climate Journey, langs Europese steden die gekend zijn voor hun duurzame aanpak (steden als Lissabon, Hamburg, Riga en Helsinki). Tijdens deze 5 weken lange reis worden de jongeren klaargestoomd tot jonge innovators en ondernemers, waarna ze met een eigen voorstel op de proppen dienen te komen. De beste voorstellen worden opgepikt door ondernemers en verder ontwikkelt tot een start-up bedrijf. Van stad tot stad reizen met een groep jongeren en je eigen start-up ontwikkelen, of hoe klimaatverandering aanpakken ook leuk kan zijn.

“Het idee voor Climate-KIC is gefundeerd op de overtuiging dat iedereen bij kan dragen aan de transformatie naar een gedecarboniseerde en duurzame toekomst.”

Sinds aanvang van het initiatief in 2010 werden op deze wijze al meer dan 300 duurzame start-ups uit de grond gestampt door jongeren. Voorbeelden van succesvolle start-ups zijn Agrisim, een bedrijf dat agriculturele praktijken optimaliseert d.m.v. algoritmes en een kennis databank, Algreen, een initiatief dat eetbare algen opgroeit voor de voedingsindustrie, en Ecoligo, een financieringsplatform voor hernieuwbare energie projecten in ontwikkelingslanden.

“Het idee voor Climate-KIC is gefundeerd op de overtuiging dat iedereen bij kan dragen aan de transformatie naar een gedecarboniseerde en duurzame toekomst,” stelt Julia Rawlins, programma directeur van Climate-KIC. “Er zijn reeds zoveel positieve verhalen te vertellen over initiatieven die een verschil maken, maar ze dienen ook verteld te worden. Mensen hebben nood aan positieve voorbeelden, geen doemscenario’s. Naast het stimuleren van positieve en pragmatische oplossingen voor huidige problemen, willen we ook de verbeelding van mensen aanspreken: hoe willen we allen samen dat onze toekomst eruit ziet? En wat zijn de noodzakelijke stappen die we moeten nemen?”

 

Het is bemoedigend te merken dat klimaatverandering geen vluchtig probleem is voor de nieuwe generatie van entrepreneurs, innovators en bedrijfsleiders. Integendeel, het biedt een uitdagende realiteit die aangepakt dient te worden. Een realiteit die uit noodzaak enkel met innovatie en duurzaamheid kan beantwoord worden.

Author :
Print

Leave a Reply